De overtreffende trap van moe: Moe-der

De overtreffende trap van moe: Moe-der

Het is geen geheim: die lieve kleine baby’tjes zorgen, over het algemeen, voor weinig slaap. 

En niet alleen baby’s, maar ook kinderen van vier zorgen nog steeds voor weinig slaap. Dat kwam blijkbaar als side-effect bij de geboorte. 

“Geniet er nog maar even van nu het nog kan”

En ze hadden het wel gezegd hoor. “Geniet er nog maar even van nu het nog kan”, “Straks weet je pas echt wat de betekenis van moe is”. Maar je kunt niet echt ‘verzamel slapen’, extra uren slapen die je dan later kan inzetten als een soort super power of en immuniteitsketting. Daarnaast denk je op zo’n moment toch ‘Hmm, ja ja, ja dat zal vast’ en ondertussen denk je maar ‘Mijn kind doet dat vast niet’ of ‘Het zal allemaal wel meevallen’. Ja toch? Dat dacht je! Maar dat was niet zo he?!

Er zijn nu ook mensen die denken: ‘Maar mijn kind slaapt voorbeeldig. Iedere nacht van 19 tot 07, zoooo fijn.’ Dit wil je ook graag delen met anderen en dat begrijpen we. Je had je op van alles voorbereid, maar niets is minder waar. Jullie slapen hele nachten door en het gaat allemaal volgens boekje, of nouja eigenlijk niet dus. Maar het gaat perfect. 

“En we hopen dat je een zware puberteit krijgt”

En dan zijn we heel blij voor je. Echt waar. Maar dan kun je de rest van deze blog verder skippen. We vinden je nog steeds een geweldige moeder en vrouw. Maar we willen nu even over je klagen. Of niet perse over jou, maar wel over onze slapeloze nachten. En door onze slapeloze nachten, waardoor we zo nu en dan ietwat prikkelig zijn, kunnen we jouw positiviteit en  enthousiasme over je slapende kind slecht verwerken. We vinden je irritant. Sorry not sorry. En we hopen dat je een zware puberteit krijgt. Maar dat menen we niet. Of wel. 

Maar voor iedereen voor wie nachtbrakers, midnight parties, we-hebben-de-hele-nacht-doorgehaald-ouders en alle andere vormen daarvan een nieuwe betekenis hebben gekregen. We feel you. En je blauwe vrienden onder je ogen, die iedere dag iets blauwer worden, dat zijn ook onze vrienden. 

Een “feest” begint bij ons tegenwoordig in de middag. 21:00 is laat. 07:30 ook trouwens, het nieuwe uitslapen. En ruzie maken doen wij vrijwel nooit, behalve om wie er ‘s nachts uit moet als er weer een kind huilt of in bed heeft geplast. 

Ja want het houdt niet op na het eerste jaar hè. Sorry spoiler alert: kinderen zijn ontzettend vindingrijk en vinden in iedere levensfase een nieuwe reden om niet door te slapen. En als we het hebben over meervoud dan wisselen ze elkaar af. We verdenken ze ervan dit stiekem af te stemmen. ‘Doe jij vanavond? Dan doe ik morgen!’ 

Mocht jij jezelf hierin herkennen, dan adviseren we je om je te omringen met eensgezinden. Er een kop thee, of een glas wijn op te drinken. Samen te klagen over die vreselijke nachten om vervolgens weer terug te vallen in de clichés. Want als ze slapen, dan zijn zo lief. 

Nu zal er niet direct een oplossing zijn voor de wallen. Althans, anders dan slaap. Maar toch hebben wij iets gevonden waardoor we denken dat het minder wordt. Met de nadruk op denken. Het zou ook gewoon het placebo-effect kunnen zijn. Maar dat geeft niet, want we denken dus dat het werkt, en dat is het belangrijkst. We zweren al bijna vier jaar bij een anti wallen-stick, die het allemaal net wat minder gezwollen en blauw laat lijken. En omdat het voor ons werkt, delen we die graag in onze giftbox. We kunnen de nieuwe mama’s maar beter goed voorbereiden, een goede voorbereiding is al de helft! 

Of we besluiten om ze gezamenlijk te omarmen en er een trend van te maken. Dat kan ook.

Terug naar blog