De Hydrofiel

De Hydrofiel

Ruim vier jaar geleden, toen ik voor het eerst zwanger was, werd ik ondergedompeld in de wereld van de baby. Een compleet nieuwe wereld, als je het mij vraagt. Google één keer baby en er gaat wereldwijd een alarm af. LET OP! Baby alert! We hebben weer een nietswetende, ‘wil-alles-het-beste-voor-mijn-kind-ongeacht-prijs’ moeder to-be. Mijn social media stond vol ongevraagde tips voor babybedjes, babymatrassen, maxi-cosi’s en andere essentials. De rode draad voor alles was: Hier kun je niet zonder! 

We hebben weer een nietswetende, ‘wil-alles-het-beste-voor-mijn-kind-ongeacht-prijs’ moeder to-be.

Afgaand op de musthaves-lijsten moet je inslaan voor een weeshuis. Eerst moet je even een speciaal woordenboek kopen want de lijsten zijn in “moedertaal”. Items als zoogcompressen, moedermelkzakjes en tepelzalf zijn geen uitzondering en alles is uiteraard onmisbaar. 

Ik heb voor het eerst in mijn leven speciale baby washandjes gekocht, want het stond op de lijst. Twee keer gebruikt. Er moesten tassen vol rompertjes in alle soorten en maten komen. Genoeg bedlinnen in de vorm van moltons, hoeslakens, dekentjes van katoen, dekentjes van wol, twee thermometers (want stel dat de ene het niet doet), slaapzak dik, slaapzak dun etc etc. Pure paniek. Dat kan niet anders. Want alles wat je op die lijst ziet staan heb je niet, waarom zou je. 

En er heerst een nadruk op onmisbaar, kan niet zonder, uiterst belangrijk, ben goed voorbereid en heb je het niet? Dan faal je al bij de start, want wil jij dan niet het beste voor jouw kindje?

Er gaat precies niemand dood als jij 1 washand, zoogcompres of luieremmer te weinig hebt. 

Los van de inhoud, of je nu wel of niet 15 washandjes wilt aanschaffen, dat laat ik geheel aan jou. Zouden ze er een side note bij moeten maken, iets in de trant van: “Uiterst belangrijk, MAAR de winkels zijn praktisch altijd open en anders bestel je het online, vandaag besteld, morgen in huis.” Er gaat precies niemand dood als jij 1 washand, zoogcompres of luieremmer te weinig hebt. 

Toen Olivier geboren werd, was maat 50 veel te groot en had hij extra warmte nodig. Eén telefoontje en een vriendin kwam met een tas vol kleine, warme kleertjes. Problem solved. 

Op die lijst, ook wel bekend als de baby uitzetlijst, staan ook hydrofiele doeken, vaak een stuk of 16. Ik vond dat veel, 16. Waar ging ik die in hemelsnaam voor gebruiken, al die 16 doeken?! 

Even een greep uit het woordenboek voor moeders:

Hydrofiele doeken (ook wel luiers genoemd, omdat ze van oorsprong gebruikt werden als luier) zijn grote vierkante doeken, gemaakt van een fijn geweven katoen soort (in het Engels ‘muslin’ genoemd). Ze worden ‘hydrofiel‘ (=water aantrekkend) genoemd omdat ze snel vocht opnemen.

Nou, ik zal je zeggen waar ik die voor ging gebruiken. Sterker nog, het is natuurlijk nooit bij 16 gebleven. De Hydrofiele doek is er langzaam ingeslopen en heeft zijn plek ingenomen binnen ons gezin, hij is niet meer weg te denken. Waar hij begon als heerlijk schoon net gewassen doek voor lieve kleine baby’tjes die melk terug spuugden of uit een lekker warm badje kwamen, groeide hij mee met de kinderen. Van spuugdoek tot snot doek en van handdoek tot poppendeken. Hij reist standaard mee in elke tas en is te vinden op iedere plek. 

‘zijn we de hydrofiel nu ontgroeid?’

En op het moment dat je denkt ‘zijn we de hydrofiel nu ontgroeid?’, komt het besef dat hij ook perfect werkt als poetsdoek, dweil of autowas doek. Hij ging dus -hoppa!- van de commode naar de keukenkast. 

De hydrofiel is er dus voor alles en iedereen en altijd op het juiste moment. Jouw BFF.

Mocht jij je dus afvragen wat je echt nodig hebt van de baby uitzetlijst dan is het de Hydrofiele doek. Sterker nog, investeer in je eigen toekomst. Het is net een boomerang; hij blijft terug komen. Beter kies je dus voor een leuke kleur of print, dan heb je er over vier jaar nog steeds iets aan als je staat te poetsen of wanneer je op kantoor per ongeluk een hydrofiele doek uit de tas haalt in plaats van je sjaal. #realstory. 

De hydrofiele doek zit uiteraard in al onze giftboxen. Want hé, hier kun je niet zonder, hij is onmisbaar. Je wilt toch het beste voor jouw kind? 😉

Terug naar blog